Ανάλυση διανύσματος σε δύο κάθετες συνιστώσες
Όταν γίνεται σεισμός, ασκούνται δυνάμεις στα διάφορα μέρη των κτιρίων. Ο μηχανικός που κατασκευάζει τα κτίρια, για να εξασφαλίσει την αντοχή τους χρησιμοποιεί τις γνώσεις των επιστημών της «Στατικής» και της «Αντοχής Υλικών». Υπολογίζει, λοιπόν, τις δυνάμεις που ασκούνται στα κάθετα και οριζόντια μέρη των κτιρίων (κολόνες και δοκάρια), για να μην πέσουν τα κτίρια. Κατά τη διάρκεια του σεισμού εφαρμόζεται μια πλάγια δύναμη στις κολόνες και τα δοκάρια του κτιρίου, όπως φαίνεται στο σκίτσο.
Ο μηχανικός ενδιαφέρεται να γνωρίζει χωριστά τις δυνάμεις , , που ασκούνται αντίστοιχα στο δοκάρι και την κολόνα. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η ανάλυση ενός διανύσματος σε δύο κάθετα διανύσματα.
Η ανάλυση του διανύσματος στις δύο κάθετες συνιστώσες του , και , γίνεται ως εξής:
Στην αρχή Α του διανύσματος σχηματίζουμε δύο κάθετες ευθείες x΄x και y΄y, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Από το πέρας Β φέρνουμε δύο κάθετες: τη ΒΓ στη x΄x και τη ΒΔ στη y΄y. Τότε το ΑΓΒΔ είναι ορθογώνιο, επομένως:
και επιπλέον
Μέτρα Συνιστωσών
Αν γνωρίζουμε ότι το μέτρο της δύναμης που προέρχεται από το σεισμό είναι και σχηματίζει με το οριζόντιο δοκάρι γωνία θ = 30°, μπορούμε να υπολογίσουμε τα μέτρα των κάθετων συνιστωσών της F.
Αναλύουμε το διάνυσμα σε δύο κάθετες συνιστώσες:
|